Οι πεποιθήσεις μας καθορίζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας.
Οι θετικές πεποιθήσεις μπορούν να δημιουργήσουν θετικές εμπειρίες ζωής, ενώ οι αρνητικές πεποιθήσεις μπορεί να προκαλέσουν όχι μόνο περιορισμούς αλλά και αυτοσαμποτάζ στην επιτυχία μας σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
ΟΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ, ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΧΟΥΜΕ.
ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ.
- Περιοριστικές η Ενδιάμεσες Πεποιθήσεις.(Γνωσιακές Διαστρεβλώσεις & Γνωσιακά Λάθη)
- Οι Παράλογες Πεποιθήσεις κατά Albert Ellis
- Πυρηνικές πεποιθήσεις (Ντροπή, και Ενοχή)
1. Γνωσιακές Διαστρεβλώσεις Η αλλιώς Αλλοίωση της Πραγματικότητας.
Οι Περιοριστικές πεποιθήσεις και ο τρόπος που μας έχουν μάθει να σκεφτόμαστε!
Είναι ο αρνητικός και δυσλειτουργικός τρόπος σκέψης που εκδηλώνεται από τον τρόπο που το άτομο επεξεργάζεται την τρέχουσα εμπειρία, μέσα από ορισμένα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς.
ΟΙ ΔΕΚΑ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ Ή ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ.
ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ.
Οι πεποιθήσεις αρχίζουν να δημιουργούνται από τη στιγμή της γέννησης, από όταν άνθρωποι μας χαμογελούσαν ή μας φώναζαν όταν ήμασταν νεογέννητα.
Αυτές οι πρώτες αλληλοεπιδράσεις και όλες όσες ακολούθησαν με άλλα ανθρώπινα πλάσματα διαμόρφωσαν τον άνθρωπο που είμαστε σήμερα. Είναι βαθιά ριζωμένες στην ύπαρξή μας και γι’ αυτό είναι πιο δύσκολο να τις αναγνωρίσουμε και να τις αλλάξουμε..
Έτσι, λοιπόν, έχουμε διαμορφώσει μία εικόνα για τον εαυτό μας που βασίζεται στις συμπεριφορές άλλων ανθρώπων προς εμάς.
Είναι μια εικόνα που έχουμε υιοθετήσει και η οποία είτε μας βοηθά είτε μας εμποδίζει στην πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας
και αλλάζει με κάθε νέα περίσταση ή συνθήκη που διαμορφώνεται.
Οι γνωστικές διαστρεβλώσεις μοιάζουν με νοητικά φίλτρα, που σημαίνει ότι βλέπετε,
μεταφράζετε και βιώνετε τον εαυτό τους, τους άλλους και κόσμο (Γνωστική Τριάδα) με αρνητικό τρόπο.
Για την ακρίβεια, τον βλέπετε φορτωμένο με θλίψη και χωρίς ελπίδα και είναι ο κόσμος της κατάθλιψης.
Στην προσπάθεια αναγνώρισης και αμφισβήτησης των παράλογων και δυσλειτουργικών αυτόματων σκέψεων
είναι πολύ σημαντικό να καταφύγετε στις Γνωστικές Διαστρεβλώσεις Ή Παραμορφώσεις.
Εκεί, θα αντιληφθείτε ότι τα δυσβάσταχτα συναισθήματα που σας προκαλούν ποικίλες καταστάσεις και γεγονότα οφείλονται αποκλειστικά στην ερμηνεία και στην εκτίμηση που εσείς προσδίδετε σε αυτά τα γεγονότα.
Με άλλα λόγια, η εκτίμηση που κάνετε για ένα γεγονός όταν είναι παράλογη και δεν βασίζεται στη λογική και αντικειμενική σκέψη πυροδοτεί μια δύσκολη και ανυπόφορη κατάσταση, τόσο σε επίπεδο σκέψης, όσο και σε επίπεδο συναισθήματος και σωματικής κατάστασης.
Ερχόμενοι σε επαφή με τις γνωστικές διαστρεβλώσεις θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε τις παράλογες σκέψεις σας και εν συνεχεία να τις αμφισβητήσετε μέχρι να καταλήξετε στη διαμόρφωση νέων πιο εναλλακτικών και λειτουργικών τρόπων σκέψης.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΚΕΨΗΣ!
Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις που προκαλούν αρνητικά αποτελέσματα στη ζωή σας. Εξετάστε αυτές τις πεποιθήσεις ρωτώντας τον εαυτό σας αν όντως ισχύουν. Μήπως θα μπορούσε να ισχύει το αντίθετο;
1.Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΛΑ Η ΤΙΠΟΤΑ.
Ονομάζεται και διχοτόμος σκέψη ή σκέψη άσπρο μαύρο. Με αυτήν την γνωστική παραμόρφωση βλέπετε τα πράγματα σαν άσπρα ή μαύρα, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας τις ενδιάμεσες αποχρώσεις του γκρι. Τα πράγματα για σας είναι είτε «εξαίσια» είτε «απαίσια».
Επίσης, ότι κάνετε ακόμα κι αν απέχει ελάχιστα από το τέλειο το χαρακτηρίζετε ως αποτυχημένο. Με την σκέψη του όλα ή τίποτα αξιολογείτε τις προσωπικές σας αξίες με ένα ακραίο, απόλυτο, μαύρο ή άσπρο τρόπο.
2. Η ΥΠΕΡΓΕΝΙΚΕΥΣΗ!
(Όλα λάθος τα κάνω)
Η υπεργενίκευση σας οδηγεί να αντιμετωπίζετε ένα αρνητικό γεγονός σαν ένα ατέλειωτο σενάριο μείωσης ή ήττας.
Συμπεραίνετε αυθαίρετα πως κάτι που σας συνέβη μια φορά θα επαναλαμβάνεται συνέχεια και το αρνητικό σενάριο μιας περίπτωσης το θεωρείτε ως το μοναδικό πιθανό σενάριο για ό,τι θα σας συμβεί στη συνέχεια.
3. ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΘΕΤΙΚΟΥ!
(Κανείς δεν με υπολογίζει, όλοι με απορρίπτουν)
Ονομάζεται και αλχημεία της αναστροφής, καθώς σαν αλχημιστές του Μεσαίωνα απορρίπτετε τις θετικές εμπειρίες, επιμένοντας πως δεν μετράνε για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Με τον τρόπο αυτό διατηρείτε κάποιες αρνητικές πεποιθήσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις καθημερινές σας καταστάσεις και όχι μόνο αγνοείτε τις θετικές εμπειρίες, αλλά τις βλέπετε από την αντίθετη, εφιαλτική τους πλευρά.
Πρόκειται για μια από τις πιο καταστροφικές μορφές γνωστικής διαστρέβλωσης και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ορισμένες από τις πιο ακραίες και σοβαρές μορφές κατάθλιψης.
4.ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ (ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΠΟΙΗΣΗ) ΚΑΙ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ
(Δεν μπορώ να κάνω τίποτα, καταστράφηκα )
Μεγαλώνετε τη διάσταση των πραγμάτων που θέλετε και μικραίνετε άλλα πράγματα χωρίς καμία από αυτές σας τις επιλογές να έχει λογική και αντικειμενική διάσταση.
Ονομάζεται αλλιώς και παγίδα με τα κιάλια καθώς ερμηνεύετε τα γεγονότα με ένας τελείως παράλογο τρόπο μέσα από τον παραμορφωτικό σας φακό.
Η μεγέθυνση συνήθως συμβαίνει όταν κοιτάζετε τα λάθη, τους φόβους, τις αδυναμίες σας και υπερτονίζετε τη σημασία τους
Βλέπετε τα σφάλματά σας μέσα από κιάλια και τα κάνετε να φαίνονται γιγαντιαία και τεράστια. Οδηγείστε στη καταστροφοποίηση καθώς μετατρέπετε συνηθισμένα καθημερινά γεγονότα σε εφιαλτικές και τερατώδεις καταστάσεις.
Όταν από την άλλη σκέφτεστε τα δυνατά σας σημεία, κάνετε το αντίθετο. Κοιτάζετε μέσα από το παραμορφωτικό σας φακό με τέτοιο τρόπο ώστε όλα να σας φαίνονται μικρά και ασήμαντα.
5. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ
(Είμαι αγχωτικός.)
Πρόκειται για την γνωστική παραμόρφωση του «είμαι ό,τι νιώθω».
Πιστεύετε πως τα αρνητικά συναισθήματα αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. «Αισθάνομαι έτσι συνεπώς έτσι θα πρέπει θα είναι τα πράγματα». Η λογική σας κάνοντας αυτό το γνωστικό σφάλμα είναι «νιώθω άχρηστος, συνεπώς είμαι και άχρηστος.
Η συναισθηματική λογική παίζει κάποιο ρόλο κάθε φορά που έχετε τις κακοκεφιές σας. Επειδή αισθάνεστε αρνητικά για τα πράγματα, αποφασίζετε πως πράγματι έτσι είναι. Δε σας περνάει καν από το μυαλό να ελέγξετε την αξιοπιστία των αντιλήψεων, τις οποίες προκαλούν τα συναισθήματά σας.
6. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ – ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ
(Δεν θέλω αλλά πρέπει να το κάνω.)
Προσπαθείτε να κινητοποιήσετε τον εαυτό σας λέγοντας «Πρέπει να κάνω αυτό» ή «Οφείλω να κάνω εκείνο». Αυτές οι δηλώσεις σας κάνουν να νιώθετε πίεση και δυσανασχέτηση. Κατά ένα παράλογο τρόπο στη συνέχεια καταλήγετε να είστε απαθείς και αδιάφοροι.
Με άλλα λόγια, υποτάσσετε τις επιθυμίες σας και τη συμπεριφορά των άλλων σε «πρέπει ή δεν πρέπει».
Οι συναισθηματικές συνέπειες τέτοιων γνωστικών λαθών είναι Ντροπή και Ενοχή για σας, θυμός και πίκρα για τους άλλους, ανάλογα με το πού κατευθύνετε αυτά τα πρέπει.
7. ΕΤΙΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ.
(Βάζω Ταμπέλες)«Είμαι μια σκέτη αποτυχία».
Η προσωπική ετικετοποίηση σημαίνει δημιουργία μιας εξολοκλήρου αρνητικής εικόνας του εαυτού σας βασισμένη στα λάθη σας. Είναι μια ακραία μορφή υπεργενίκευσης.
Η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω της είναι η εξής: «Το μέτρο ενός ανθρώπου είναι τα λάθη που κάνει», Στη συνέχεια περιγράφετε τα λάθη σας με προτάσεις που αρχίζουν με το «είμαι….». Έτσι βάζετε μια ετικέτα και μια ταμπέλα στον εαυτό σας με βάση ένα λάθος, μια αρνητική εξέλιξη που πιθανόν να αντιμετωπίσατε.
Η προσωπική ετικετοποίηση δεν είναι μόνο αυτοϋποτιμιτική αλλά και παράλογη. Ο εαυτός δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται με ένα μοναδικό πράγμα που έχετε κάνει. Η ζωή είναι πολύπλοκη και μέσα σε αυτήν υπάρχει μια ευμετάβλητη ροή σκέψεων, συναισθημάτων και πράξεων.
Επιπλέον όταν ετικετοποιείτε εσείς άλλους ανθρώπους, προκαλείτε αυτόματα την εχθρότητά τους με την επικριτική σας στάση και έτσι τους βάζετε σε άμυνα.
8. ΨΥΧΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ
(Δεν τα κατάφερα στη Ζωή μου.)
Επιλέγετε μια μοναδική αρνητική λεπτομέρεια και επικεντρωνόσαστε αποκλειστικά σε αυτή, έτσι ώστε να καταλήγετε στην αίσθηση πως όλη η κατάσταση είναι αρνητική. Η στάση αυτή θυμίζει μια σταγόνα μελάνι που χρωματίζει όλο το νερό του ποτηριού.
9. ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ
(Εγώ φταίω για όλα.)
Πρόκειται για υπερβολική ανάληψη ευθύνης για πράγματα που δεν αφορούν εσάς ή δεν έχετε εσείς αποκλειστικά τον έλεγχό τους. Είναι σαν η ευθύνη για εξωτερικά γεγονότα να προσωποποιείται στο πρόσωπό σας.
Βλέπετε τον εαυτό σας σαν την αιτία κάποιου εξωτερικού γεγονότος, για το οποίο όμως δεν ήσασταν εσείς υπεύθυνοι. Αυτή η γνωστική παραμόρφωση είναι η μητέρα της ενοχής καθώς πιστεύετε ότι είστε υπεύθυνοι για κάποιο αρνητικό γεγονός χωρίς να έχετε καμιά αντικειμενική απόδειξη για αυτό.
Με άλλα λόγια είναι σαν να αναγκάζετε τον εαυτό σας να επωμισθεί και να σηκώσει όλα τα λάθη και τα βάρη του κόσμου. Έτσι, αν αξιολογήσετε αντικειμενικά τα γεγονότα θα αντιληφθείτε πώς δε γίνεται εσείς να έχετε την αποκλειστική ευθύνη για όλα τα γεγονότα.
10.ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
Τα αυθαίρετα συμπεράσματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Α)Το διάβασμα της σκέψης:
(Δεν με συμπαθεί. )
Συμπεραίνετε αυθαίρετα ότι κάποιος είναι εχθρικός απέναντί σας χωρίς να ελέγχετε αν αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα
Διαβάζοντας λοιπόν τις σκέψεις των άλλων δημιουργείτε φανταστικές καταστάσεις στις οποίες είτε επιτίθεστε είτε απομονωνόσαστε. Αν προσπαθήσετε να μείνετε αντικειμενικά σε αυτό που βλέπετε χωρίς να προσπαθείτε μαγικά να διαβάζετε τι σκέφτονται οι άλλοι, θα νιώσετε πολύ πιο ζωντανοί και πολύ πιο ήρεμοι.
Β)Το λάθος του να προλέγετε και να προβλέπετε το μέλλον:
(Θα το δεις, δεν θα την πάρω τη δουλειά.)
Ονομάζεται και Αυτοεκπληρούμενη προφητεία καθώς προφητεύετε χωρίς να έχετε λογικές αποδείξεις αρνητικές εξελίξεις για εσάς. Το γεγονός ότι αισθάνεστε άσχημα κάποιες φορές δεν σημαίνει ότι θα σας συμβούν στο μέλλον αρνητικά πράγματα και σίγουρα είναι πολύ βασανιστικό να τα προκαλείτε και να τα θεωρείτε δεδομένα.
Περιμένετε μια αρνητική εξέλιξη στο μέλλον και νιώθετε σίγουροι ότι η πρόβλεψή σας είναι ένα δεδομένο και σίγουρο γεγονός. Είναι σαν να βασίζεστε σε μια ψεύτικη γυάλινη σφαίρα που προβλέπει μόνο δυστυχία για σας. Φαντάζεστε ότι κάτι άσχημο θα συμβεί και θεωρείτε αυτήν σας την πρόβλεψη δεδομένη ακόμη και αν είναι εξωπραγματική.
Αλλάξετε τα μοτίβα σκέψης και τις γνωστικές στρεβλώσεις
Το πρώτο βήμα για να δημιουργήσετε πεποιθήσεις που θα σας ενδυναμώσουν και θα σας οδηγήσουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας.
Αν προσπαθήσετε να σκέφτεστε για το μέλλον αντικειμενικά και με λογικές αποδείξεις θα δείτε πώς πολλές από τις αρνητικές εξελίξεις που έχετε προφητεύσει για εσάς δεν έχουν καμιά λογική βάση.
Το Δημιουργήσαμε για σένα!!!!
Μέσα από τις δικές σας ιστορίες μέσα από τις δικές σας ανάγκες και θέλω,
δημιουργήθηκε αυτό το Μετά-Μορφωτικό Πρόγραμμα!
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ.
Ένα εκπαιδευτικό, θεραπευτικό, μεταμορφωτικό βιωματικό εργαστήρι, που εστιάζει στην εξασφάλιση,
- της υγείας
- της ευημερίας
- της αφθονίας
- της προσωπικής
- και επαγγελματικής επιτυχίας.
ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ
Εκπαίδευση στον έλεγχο των Σκέψεων και των Συναισθημάτων.
- Γνωσιακά λάθη και παράλογες πεποιθήσεις.
- Ερωτήσεις Αμφισβήτησης.
- Αφήνοντας πίσω τραυματικές εμπειρίες (ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ).
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ.
Τώρα πλέον το γνωρίζεις, οι εμπειρίες που έζησες, τα βιώματα και τα ψυχολογικά τραύματα του παρελθόντος είναι αυτά που σε πνίγουν και σε οδηγούν σε πισωγυρίσματα!
Μέσα από το βιωματικό εργαστήρι αυτοθεραπείας και ενδυνάμωσης θα έχεις άμεσα αποτελέσματα:
- Στο άγχος,
- τη κατάθλιψη,
- τις κρίσεις πανικού,
- τις φοβίες,
- τη αναβλητικότητα,
- τη διαχείριση θυμού,
- τη διαχείριση πόνου,
- την αύξηση της αυτοπεποίθησης,
- τα ψυχοσωματικά προβλήματα,
- την ανάπτυξη διεκδικητικότητας,
- τα προβλήματα ύπνου,
- και την σωστή αντιμετώπιση σωματικών προβλημάτων.
Μέσα από το βιωματικό εργαστήρι που θα κάνουμε, θα αποκτήσεις αυτογνωσία και επίγνωση.
Έτσι θα καταρρίψεις ότι εμπόδιο μέχρι σήμερα σε σταματούσε από το να είσαι η καλύτερή σου εκδοχή,
σε νέα συναρπαστικά επίπεδα υγείας, επιτυχίας, αφθονίας και ελευθερίας!
Ζήτησε αναλυτικές πληροφορίες