Η δύναμη της κοινωνικής επιρροής

|

Έχετε βρεθεί ποτέ να αλλάζετε γνώμη ή να υιοθετείτε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά απλώς και μόνο επειδή κάποιος άλλος είπε ότι ήταν καλή ιδέα; Δεν είσαι μόνος. Η κοινωνική επιρροή, η διαδικασία με την οποία τα άτομα επηρεάζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του άλλου, είναι μια ισχυρή δύναμη που διαμορφώνει τη ζωή μας με αμέτρητους τρόπους.

Η Επιστήμη της Κοινωνικής Επιρροής

Οι ερευνητές μελετούν το φαινόμενο της κοινωνικής επιρροής και πολυάριθμες μελέτες έχουν ρίξει φως στους μηχανισμούς του. Σύμφωνα με τον κοινωνικό ψυχολόγο Robert Cialdini, υπάρχουν έξι καθολικές αρχές επιρροής που διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά:

  1. Αμοιβαιότητα : Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να συμμορφωθούν με ένα αίτημα εάν αισθάνονται ότι έλαβαν πρώτα κάτι από το άλλο άτομο.
  2. Δέσμευση και συνέπεια : Από τη στιγμή που έχουμε δεσμευτεί σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή στάση, είναι πιο πιθανό να την τηρήσουμε, ακόμα κι αν δεν είναι προς το συμφέρον μας.
  3. Κοινωνική απόδειξη : Οι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν το πλήθος και να υιοθετούν συμπεριφορές που είναι δημοφιλείς μεταξύ άλλων.
  4. Εξουσία : Είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουμε τις συμβουλές ενός αυθεντία, ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε με τις απόψεις του.
  5. Συμπάθεια : Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από αυτούς που τους αρέσουν και τους σέβονται.
  6. Σπανιότητα : Η αντιληπτή έλλειψη κάτι μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση επείγοντος και να μας παρακινήσει να αναλάβουμε δράση.

Ο αντίκτυπος της κοινωνικής επιρροής στη ζωή μας

Λοιπόν, πώς εκδηλώνεται η κοινωνική επιρροή στην καθημερινή μας ζωή; Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Τάσεις της μόδας : Συχνά υιοθετούμε τις τάσεις της μόδας επειδή τις φοράνε οι φίλοι και οι συνομήλικοί μας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα κοινωνικής απόδειξης στην πράξη.
  • Πολιτικές πεποιθήσεις : Οι πολιτικές μας πεποιθήσεις μπορούν να επηρεαστούν από τους ανθρώπους με τους οποίους περιτριγυριζόμαστε. Για παράδειγμα, ένα φιλελεύθερο άτομο που ζει σε μια συντηρητική περιοχή μπορεί να είναι πιο πιθανό να υιοθετήσει συντηρητικές απόψεις.
  • Επιλογές φαγητού : Ίσως είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουμε νέα φαγητά ή εστιατόρια επειδή τα συνιστούν οι φίλοι και η οικογένειά μας.
  • Συνήθειες υγείας : Μπορεί να υιοθετήσουμε υγιεινές συνήθειες ή ρουτίνες άσκησης επειδή το κάνουν οι φίλοι και η οικογένειά μας.
  • Επιλογές σταδιοδρομίας : Μπορούμε να επιλέξουμε μια επαγγελματική πορεία επειδή οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς μας την έχουν ακολουθήσει με επιτυχία.

Η σκοτεινή πλευρά της κοινωνικής επιρροής

Ενώ η κοινωνική επιρροή μπορεί να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, μπορεί επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα:

  • Πίεση από άτομα “όμοια” με εμάς : Η κοινωνική επιρροή μπορεί να οδηγήσει σε συμμόρφωση και εξέγερση, καθώς τα άτομα μπορεί να αισθάνονται πίεση να συμμορφωθούν με συγκεκριμένους κανόνες ή να τους απορρίψουν προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ατομικότητά τους.
  • Ομαδική σκέψη : Όταν τα άτομα αποτελούν μέρος μιας ομάδας, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αγνοήσουν τις δικές τους αμφιβολίες και επιφυλάξεις για να αποφύγουν τη σύγκρουση ή να διατηρήσουν την αρμονία.
  • Κοινωνική σύγκριση : Μπορεί να συγκρίνουμε τον εαυτό μας δυσμενώς με τους άλλους και να νιώθουμε ανεπαρκείς ή αποτυχημένοι ως αποτέλεσμα.

Τρόποι για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κοινωνικής επιρροής

Αν και δεν μπορούμε να εξαλείψουμε εντελώς την επιρροή των άλλων στις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της:

  • Αναπτύξτε δεξιότητες κριτικής σκέψης : Μάθετε να αξιολογείτε κριτικά τις πληροφορίες και να παίρνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις με βάση στοιχεία και όχι γνώμη.
  • Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικές επιρροές : Αναζητήστε άτομα που σας υποστηρίζουν και σας ενθαρρύνουν, παρά αυτούς που σας γκρεμίζουν.
  • Εξασκηθείτε στον αυτοστοχασμό : Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε τις δικές σας αξίες, πεποιθήσεις και στόχους, αντί να υιοθετείτε απλώς αυτές των άλλων.
  • Θέστε όρια : Θέστε σαφή όρια με τους άλλους για να διατηρήσετε την ανεξαρτησία και την αυτονομία σας.

Συμπέρασμα

Η κοινωνική επιρροή είναι μια ισχυρή δύναμη που διαμορφώνει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας με αμέτρητους τρόπους. Ενώ μπορεί να έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, έχοντας επίγνωση των μηχανισμών του και λαμβάνοντας μέτρα για την εξουδετέρωση των αρνητικών συνεπειών του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κοινωνική επιρροή για να βελτιώσουμε τη ζωή και τις σχέσεις μας.

@Dora Kakaitsa https://www.facebook.com/profile.php?id=61555761448840

Hashtags: #SocialInfluence #InfluenceMarketing #Psychology #Sociology #BehavioralScience #Marketing #Advertising #Branding



Vivian magalia
Σχετικά με Vivian Magalia

METAMORFOSIS MENTOR | NLP PERSONAL & EXECUTIVE COACH Όλα όσα χρειάζεσαι είναι μέσα σου! Μαζί μπορούμε να τα ανακαλύψουμε. Περισσότερα >> Metamorphosis Center Vivian Magalia “Κέντρο Συμβουλευτικής Προσωπικής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας! " Σκοπός του κέντρου μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους να δημιουργούν λύσεις στα προβλήματα, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας τον κόσμο των απεριόριστων επιλογών. Συνεδρίες on line και Δια ζώσης! Υπηρεσίες. Συμβουλευτικής! Nlp & Life Coaching! CBT & Κλινικής Υπνοθεραπείας! Σύγχρονης Ψυχοθεραπείας! Διαχείρισης του 'Αγχους και του Στρες! Συμβουλευτική γονέων! Συμβουλευτική ζεύγους! Επαγγελματικός Προσανατολισμός! Ψυχομετρικά Εργαλεία! Διακοπή καπνίσματος! Βελτίωση αυτοεκτίμησης - αυτοεικόνας! Διαχείριση του πένθους και της απώλειας! Αντιμετώπιση διαζυγίου! Διαχείριση Συναισθημάτων Αναβλητικότητα! ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Group Therapy (ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ) ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ! ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ! ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ- ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ. https://www.facebook.com/MetamorphosisCenterVivianMagalia/ Κλείσε το ραντεβού σου εδώ: metamorphosicenter@gmail.com ΔΡΙΖΗ 7 ΚΟΖΑΝΗ Τηλ 695 306 4601 - 2641 303044

Σχολιάστε